« Horeca stoelkeuze, geen sinecure»

Gepubliceerd op 20-05-2018

Niets zo onderschat als een stoel. Het belangrijkste onderdeel van een restaurant of eetcafé is ,volgens een grote stoelenleverancier, vaak sluitpost op de begroting. Maar een stoel is beeldbepalend voor de uitstraling van een zaak. Het eten kan heerlijk zijn geweest, de bediening voortreffelijk, een stoel die niet op zijn taak berekend is kan het avondje uit echter flink verzieken.

Met stof bekleed? Of louter van hout. Leer dan? Harde kussens, een armleuning? Met als enige overeenkomst dat ze vier poten hebben is geen stoel dezelfde. Een blik in de showrooms en catalogussen van een paar van de belangrijkste stoelenleveranciers in het horecasegment; Vervoort, Satelliet, Homint, Gunaco en Robos, leert dat het voor horecaondernemers geen sinecure is om een keuze te maken uit de vele tientallen modellen. Afhankelijk van de functie die het horecabedrijf heeft, variëren de mogelijkheden. Moet de stoel comfortabel zijn of juist niet? En ook het beschikbare budget speelt een belangrijke rol.

Zo zijn de stoelen van Mc Donalds niet voor niets hard en tamelijk oncomfortabel. Na twintig minuten is het toch echt de bedoeling dat de gast zijn dienblaadje oppakt en vertrekt. Een eetcafé zal eerder voor stevige houten stoeltjes kiezen omdat er in de loop van de avond mee geschoven gaat worden en nogal wat gasten op drukke momenten de rugleuning als zitting gebruiken. Het nettere restaurant, dat de tafel maar één keer per avond hoeft te vullen, zal kiezen voor een stoel die een avond lang comfortabel zit.

Belangrijk bij de keuze van de juiste stoel is de manier waarop deze gebruikt gaat worden. Op een restaurantstoel moet je een hele avond goed kunnen zitten. In restaurants zijn de stoelen vaak voorzien van een hoge, maar smalle rugleuning. En geen armleuningen. Hierdoor kan de bediening goed de borden neerzetten en afruimen.’ En bovendien; ‘Je zit aan. Aan tafel. Veel mensen leunen met hun ellebogen op de tafel en hebben geen zijsteunen nodig.’

Bij terrasstoelen spelen drie factoren spelen een rol.

  1. Een goed zitcomfort,
  2. het design en
  3. de mogelijkheid om te kunnen stapelen.

Dat zijn eisen aan een stoel die moeilijk te combineren zijn. Vaak gaat de mogelijkheid om te stapelen ten koste van het model. Al is dit de laatste tijd aan het verbeteren. Op een stoel met een korte rugleuning, zit je actiever. Een stoffen bekleding is zeker als je er enige tijd op moet zitten toch comfortabeler dan een kunststof vlechtwerk. Vaak zitten er  leuningen aan zodat je je armen kunt laten rusten.

Behalve een armleuning of niet, en bekledingsoort, is ook de maat van een stoel bepalend voor het zitcomfort. ‘Voor een eetcafé is het belangrijk dat de stoelen compact zijn. Hierdoor zijn ze beter onder de tafels te schuiven. Ze hoeven ook niet per se al te lekker te zitten. Zo is de kans groter dat je een tafeltje twee keer per avond kunt bezetten.’

Bij de keuze voor een stoel is vooral ook de stevigheid van belang. ‘Sommige stoelen zijn simpelweg niet goed genoeg voor de horeca’.

Eerste publicatie door Sander van Werkhoven op 19 apr 2012. Bewerkt: 11 mei 2016

Restaurant-met-stoelkussens-op-terras-1548000207.jpg