« Gemeenten óók in 2021 ruimhartig met terrasregels»

Gepubliceerd op 21-02-2021

Ook in 2021 lijken veel gemeenten aan de horecaondernemers grotere terrassen toe te staan en schelden ze soms precario kwijt.

Bijna alle gemeenten in Nederland boden in 2020 ondernemers de kans hun terras (tijdelijk) uit te breiden. En daarvan is ook veel gebruik gemaakt. Ruim 70 procent ondernemers maakte gebruik van terrasuitbreiding in 2020, in 2021 zal dit percentage wellicht nog groeien.

De timing van de eerste lockdown in maart 2020 kwam voor ondernemers met een terras hoogst ongelukkig zo rond de start van het terrasseizoen. Toen in juni de horeca weer open mocht, boden veel gemeenten die ondernemers dan ook de mogelijkheid hun terras tijdelijk uit te breiden om zo de gemiste omzet nog een beetje in te kunnen halen.

Als horecaondernemer heeft u te maken met wisselende regelingen die u opgelegd worden vanuit de rijksoverheid. Uw bedrijf en daarmee uzelf zijn onder zware druk komen te staan. De overheden zijn bereid de ondernemer te ondersteunen en naar manieren te zoeken om het bedrijf staande te houden en naar een nieuwe boost te zoeken.

Vaak zijn die ideeën in strijd met diverse wet- en regelgeving. Dit zorgt ervoor dat men in een spagaat zit met wat de overheid aan de horeca ondernemer kan gunnen en wat wettelijk kan en mag.

Heeft u een horecazaak en wilt u uw terras in deze coronaperiode klaar maken voor kouder weer of killere avonden, zodat uw gasten er behaaglijk bij zitten? Dat kan!

Voor een aantal maatregelen geldt er echter een meldingsplicht. Bijvoorbeeld het plaatsen van een tent voor 150 personen of meer. Zo zijn er ook regels voor het tijdelijk overkappen of dicht maken van uw terras. Vaak is ook de verwarming en verlichting gereglementeerd, met oog op de brandveiligheid is alleen elektrische verlichting en verwarming toegestaan. Houdt u er rekening mee dat u dit op veilige wijze realiseert. Plaats verwarmingstoestellen zodanig dat er geen brand ontstaat. Tentdoek of andere inrichtingsmaterialen mogen niet worden aangestraald door de verwarmingstoestellen.

Een alternatief verwarmingssysteem is veel gemakkelijker te realiseren en gaat uit van verwarmde terraskussens. Verwarmde terraskussens zijn de ideale vorm van energiezuinige terrasverwarming. De kussens schakelen zichzelf aan en uit, geen energieverspilling dus! Verwarmde terraskussens zijn velen malen zuiniger dan terrasheaters.

Warmtekussens-voor-horecaterras-1613905294.png