« Crisis voorbij voor strandhoreca»

Gepubliceerd op 01-07-2018

Ontwikkelingen Strandhoreca hardste stijger in de sector Over de afgelopen vijf jaar is het aantal strandpaviljoens met ruim 7% toegenomen. Strandpaviljoens vallen onder de drankensector, waar het aanbod in vijf jaar juist met 2,4% daalde. In de drankensector steeg alleen het aanbod van zalen/partycentra harder (+9%). Het totale horeca-aanbod steeg in deze periode met 5,3%.

Aanbod Zuid-Holland blijft groeien De stijging wordt met name veroorzaakt door een forse groei van het aanbod in Zeeland (+12%), Noord-Holland (+6%) en Flevoland (+50%). Over de periode van 2009-2013 is te zien dat met name in Zuid-Holland het aanbod, absoluut gezien, sterk is toegenomen (+12 paviljoens). Ruim 70% van het aanbod in Nederland is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland.In de niet-kustprovincies is een positieve ontwikkeling te zien van strandpaviljoens aan recreatiemeren en stadsstranden.

Schaalvergroting stagneert De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde verkoopoppervlakte van strandpaviljoens fors gestegen. De totale verkoopoppervlakte van de Nederlandse strandpaviljoens steeg met 17%. Strand Nederland geeft wel aan dat er in 2014 bovengemiddeld geïnvesteerd wordt. Dit geldt zowel voor verbouwingen en nieuwbouw (bijvoorbeeld bij jaarrondexploitaties) als interieuraanpassing/ vernieuwing.

Bestedingen blijven nog achter Volgens het bedrijfschap Horeca & Catering bedroeg de totale bezoekparticipatie 3,2%. In alle vier de kwartalen lag de bezoekparticipatie hoger dan in de voorgaande jaren. Ten opzichte van voorgaande jaren bezochten met name in de periode juli-oktober relatief veel mensen de strandpaviljoens.

Toekomstvisie Strandhoreca is en blijft een voorloper binnen de horeca als het gaat op het inspelen op trends & ontwikkelingen. Dit geldt voor nieuwe drankjes, maar ook voor activiteiten en architectuur. Er worden meer duurzame materialen gebruikt en steeds meer ondernemers zijn zich bewust van de noodzaak om milieubewust te ondernemen. Buiten de kustplaatsen waar het strandhoreca-aanbod door haar volume een trekker op zich is, is het voor strandpaviljoens in minder drukke badplaatsen cruciaal wat er in het directe achterland gebeurt om toeristen en inwoners te binden aan en te trekken naar het gebied. Voor veel gemeenten is toerisme een belangrijke inkomstenbron en focus van beleid, waarmee tevens werkgelegenheid wordt gecreëerd. Samenwerking met bijvoorbeeld gemeenten, VVV, recreatie- en logiesbedrijven, detailhandel en projectontwikkelaars wordt daarom steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan de Pier in Scheveningen. Een herontwikkeling hiervan kan een enorme boost geven aan het gebied, waar de strandhoreca kan profiteren van de spin-off. Een ander voorbeeld is de grootschalige herstructurering van Katwijk, waar direct aan de boulevard een grote ondergrondse parkeergarage wordt gebouwd, waarmee de bereikbaarheid fors verbeterd wordt.

Homemade & gezond Huisgemaakte limonades of ijsthee zullen het dit jaar goed doen op de stranden. Frisse, gezonde en lichte smaken worden een geduchte concurrent voor de vele suikerhoudende frisdranken.Daarnaast zullen de trendsetters binnen de strandhoreca inspelen op de stijgende behoefte aan gezonde producten zoals speltbrood, quinoa, kokoswater, lijnzaad, chiazaad en açaibessen. Dit kan als substituut van het basisassortiment (brood), maar ook als specialtyproduct (bijvoorbeeld in een smoothie).

 

215-Horeca-terras-met-kussens-Scheveningen-1547998801.JPG