« Terras upgrade bij de oudste horecagelegenheid van Nederland»

Gepubliceerd op 02-04-2019

 “De Waag” in Doesburg blij met terraskussens

Stadsbierhuys De Waag in Doesburg heeft een stijlvolle vernieuwing doorgevoerd van het gezellige terras. Vorige week leverde Trazz Horeca de terraskussens af en het effect was verbluffend: We zijn er blij, het terras heeft zo de uitstraling die het verdiend waren de lovende woorden van de eigenaar.

Doesburg verwierf al in 1237 stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam, en mede door de centrale ligging en de aansluiting bij de Hanze bloeide de stad op tot een centraal handelscentrum. De handelaren moesten over de inkomende goederen belasting betalen aan de stad Doesburg. In die tijd gebeurde dit op basis van het gewicht. Vandaar dat er behoefte ontstond aan een plaats waar de goederen gewogen konden worden. In 1478 is De Waag van Doesburg dan ook in gebruik genomen.

De pachter van De Waag had tevens het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad. Zeker in die tijd – we spreken over de 15e eeuw – was bier de volksdrank; water bevatte immers te veel ziektekiemen.

Zo is De Waag ontstaan als combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. Arbeiders kregen er een gedeelte van hun loon uitbetaald in bier, kooplieden sloten er contracten af en studenten zongen er hun drinkliederen onder het genot van een kruik bier.

De Waag is op deze manier geworden tot de centrale ontmoetingsplaats van Doesburg. Dit is eigenlijk door de eeuwen heen nooit wezenlijk veranderd. Gedurende de laatste vijf eeuwen heeft het pand uitsluitend een gastvrije bestemming gehad als herberg, café en restaurant. De Waag is daarmee de oudste horecagelegenheid van Nederland. Om deze reden wordt De Waag dan ook vermeld in het Guiness Book of Records.

957Kussens-voor-Hotel-Restaurant-terras-in-Doesburg-1554227609.jpg