« Koninklijke Horeca Nederland: Het terras als marketingtool»

Gepubliceerd op 23-08-2018

Via Food & Retail, HKN

85 Procent van de horecaondernemers investeert dit jaar flink in de aankleding van het terras. Zo’n 70 procent investeert zelfs meer dan in voorgaande jaren. 'De economische trend omhoog zet door en dat zie je terug in de investeringen die ondernemers in hun terrassen doen', reageert Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 'Maar ook de trend dat het restaurant zich in de zomer steeds meer naar buiten verplaatst, vertaalt zich in hogere investeringen.' De P van 'plek' en 'promotie' vallen zo samen op het terras.
KHN peilde de mening van haar leden via een poll op de eigen website. De investeringen op de terrassen vindt veelal plaats in het voorjaar en gaat verder dan alleen de vervanging van het meubilair. Ook investeringen in betere vloeren, comfortabele zonwering en een open buitenkeuken zijn veel aan de orde.

Personeel cruciaal
Een belangrijke investering is ook die in de opleiding van het personeel dat op het terras werkt. Juist het belang van goed opgeleid personeel wordt ingezien door de winnaar van de Misset horeca terras Top 100 2016, Koen Bakker van restaurant Het Hooihuis in Roosendaal. 'Het meubilair schaf je een keer aan, maar het personeel is echt het belangrijkste. Daarin investeren is cruciaal voor de sfeer op het terras. Wij investeren in goede bedrijfskleding, een hospitalitytraining en laten ons personeel ook sporten om fit te blijven.'  Voor Bakker is het qua marketing ook belangrijk om onderscheidend te blijven op het terras. 'Wij hebben opvallende lampen, grote vuurkorven en grote ronde tafels waar twaalf personen aan kunnen zitten.'

Horeca kijkt uit naar beste seizoen ooit
KHN-voorzitter Robèr Willemsen onderschrijft de waarnemingen van Bakker. 'Gastvrijheid zit bij de horecaondernemer natuurlijk in de genen, maar je moet de juiste investeringen doen om de gast aan je terras te binden. Dat ondernemers dankzij de groeiende economie nu die kansen pakken, juich ik toe. We kijken allemaal uit naar misschien wel het beste seizoen ooit.' Mede dankzij het horeca-terras als klantentrekker en extra marketingtool.

118-15349353279dbaa01d4e35306bd048735aa9dcf2fa.JPG